Het Instagram fenomeen

Ja vandaag was het de dag, besloot ik.

Blijkbaar is er enorm veel onduidelijkheid over de dingen der instagram. En zeker na de followme.doc is iedereen in rep en roer. Ik doe eens een boekje open!

Laat me 1 ding voorop stellen. Ik maak mezelf waarschijnlijke niet populairder. En sinds mijn stil protest over het gebruik van de #ditisgesponsord ben ik al lepra patient. Maar ik zou Anne niet zijn als ik mijn eigen graf niet zou graven. Bovendien hoop ik hiermee een taboe te doorbreken want die is er onnodig. Het is een beetje zoals poepen, dat netwerken. Iedereen doet het, niemand heeft het er graag over. Nou ik poep (bijna elke dag) en dat maakt me een functionerend mens.

Zo barter ik ook, want het maakt mijn instagram een functionerend en winstgevend (soms) account. Barteren is spullen krijgen in ruil voor de reclame die je maakt, en ik snap eerlijk gezegd niet waarom dat een big deal is! Zolang jij kiest met welk bedrijf je in zee wilt. En je niet laat beïnvloeden! Waarom zou je dan niet mensen mogen vertellen over een bedrijf in ruil voor gratis producten. Of zoals Martijn zou zeggen. Lullen voor spullen

Je hangt je naam ergens aan, dus zorg dan dat het goed is! Ik zou ook nooit verkondigen dat jullie iets moeten gaan kopen terwijl ik het product zelf niet ken. Er zijn accounts die dit wel doen. In de interieur wereld waar wij in zitten leeft dit naar mijn idee niet zo. Maar ik ken voorbeelden uit de make up wereld waar grote YouTubers bijvoorbeeld producten aan hun naam hingen waar mensen uitslag van kregen of waar de producten gewoon niet degelijk waren. Die kwamen natuurlijk énorm in de problemen. Want de fans komen verhaal halen en zo snel als je kan stijgen kan je ook neerstorten. Een bedrijf dat de influencer vraagt om zijn of haar naam eraan te hangen maakt gebruik van het aantal volgers (netwerk) van de influencer, maar ook het vertrouwen dat de volgers in hem of haar hebben. Dit is ook 1 van de redenen waarom comments en interactie op je profiel belangrijk is voor bedrijven, als je heel veel volgers hebt die niet klikken en kopen ben je ze niks waard. Les 1 bedenk heel goed waar je je naam aan hangt. Heb je er uberhaupt binding mee. Mensen prikken zo door je bedoeling heen. En de gevolgen van zomaar ergens je naam voor uitlenen kunnen desastreus zijn!

Sommige mensen hebben vaste klanten om het zo maar te zeggen. Dan ben je meer een soort merk vertegenwoordiger zo krijgen ze elke maand of seizoen of jaar de nieuwste producten. Dit is natuurlijk heel leuk als je echt van dit specifieke merk fan bent, maar bedenk maar een merk en vraag je af hoe vaak je iets nodig kan hebben. Hoeveel stoelen, klokken, leren greepjes, posters sokken etc voor je denkt…… $$$$

Dus wat de meeste influencers op een gegeven moment willen is geld. Ook logisch want van een pot verf kan je geen boodschappen doen, en ook niet van een bijzet tafel of een stoel etc etc. En reken maar dat je voor de echte mooie foto’s tijd en spullen nodig hebt. Zoals een daglicht lamp, zodat je meerdere uren kan fotograveren, een goede camera, een bewerkingsprogramma, en een aantal vrije uren om zowel je huis voor te bereiden als de spullen die op de foto moeten etc. Ook rijd je veel naar netwerk gelegenheden en noem maar op. Instagram kan een hoop werk zijn.

Hoe komen influencers aan die sponsoren? Over het algemeen benaderen bedrijven per mail of pm de persoon die ze willen hebben. Andersom kan ook, sommige zullen dat niet hoeven doen, of er een hekel aan hebben, maar ik stap zeer regelmatig op bedrijven af als ik iets nodig heb,mijn leukste opdrachten komen daar dan ook vandaan. Ook daar zie ik geen kwaad in, het is tenslotte een vraag, nee is een antwoord. En hoevaak na het verbouwen heb ik van bedrijven gehoord, “oh als je had willen samenwerken had je even moeten mailen!” Nou daar baal je flink van als je het net zelf hebt gekocht etc.

Er zijn ook een aantal websites waar je je kan aanmelden als influencer, als je rond de 10.000 volgers hebt wordt je daar enigzins serieus genomen, blog cijfers beginnen ook steeds belangrijker te worden. Dus ook een reden dat ik meer met mijn blog bezig ben gegaan! Ja ook ik wil boodschappen doen😉 De bedrijven die opzoek zijn naar vertegenwoordigers zetten een soort omschrijving voor de opdracht online en jij kan je opgeven als je aan de juiste eisen voldoet, soms mag je je prijs noemen of geven ze een indicatie, soms is het in ruil voor producten, je geeft je op en dan is het een kwestie van gekozen worden door het bedrijf.

Via websites die veel bezocht worden kun je ook met advertenties weer geld verdienen. Dus gewoon advertentie ruimte op je blog. En ook dit is naar mijn idee niks om je voor te schamen. Als je een grote sticker op je lease auto plakt is je auto ook goedkoper, advertenties in krant, tijdschrift, tv, het is allemaal ruimte die verkocht wordt om de rest te kunnen financieren en hoe fijn is het dat iemand zijn geld kan verdienen met een website! Het kost jou niks!

Ik zelf ga regelmatig naar websites, blogs of andere klikbare links van accounts die ik graag steun, ookal vind ik het misschien verder niet zo heel interessant. Het kost mij namelijk niks en zij krijgen geld. Ik gebruik codes van instagrammers als ik wat koop, vaak krijgen ze een percentage. En juist door er zo geheimzinnig over te doen, laat je het voelen als iets vies en illegaals. Terwijl reclame echt een heeeel oud begrip is dacht ik. En ik weet zeker als jij filtert wat je voor opdrachten aanneemt en eerlijk bent over de producten en hoe je ze hebt gekregen dat alleen de zure pruimen daar wat over te zeggen hebben. Eerlijkheid wordt beloond. Je werkt er hard genoeg voor om gratis spullen of geld te krijgen voor je netwerk dat je hebt opgebouwd!

Ik schat mijn volgers in als de mensen die al erg lang zitten te wachten op deze blog, met name door de reacties op mijn eerdere post over gesponsorde content. Dus ik verwacht geen masale zakking in mijn volgers. Sterker nog ik probeer de kleinere accounts handvaten en begrip te geven. Zo spannend is het allemaal niet! Ik zie mijzelf ook niet als een groot account. Vooral omdat ik niet in het groepje lijk te passen. Soms zou ik dat wel willen, al die uitnodigingen voor meetings, lunches, goodiebags, ik heb er een paar mogen doen dit jaar en daar ben ik mega dankbaar voor! Maar verder ben ik blij met alles wat ik van en door jullie mag doen!

En ik heb enorm veel mensen ontmoet waar ik enorm naar opkijk, op verschillende gebieden, de ene is lief en attent, de ander een powervrouw, sommige zo creatief dat ik stik jaloers ben, of wonen in een kasteel van een huis! En voor sommige) geldt dat ze (denk ik) ook maar besloten om hier wat plaatjes te delen, het maar bleef stijgen, de aanbiedingen binnen kwamen en van het 1 kwam het ander, soms kwam er niks, soms wordt je benaderd door een bedrijf dat 50 mensen benaderd en als iemand met 5k meer ook ja zegt hoor jij opeens niks meer. Wat net zo goed een enorme domper kan zijn, want uiteraard zie je de berichten een paar weken later verschijnen in je feed, ja dat had jij kunnen zijn. Maar ze kozen je buurvrouw met 5 k meer en die heeft nu wel die gratis ****** (vul maar in) Maar bedrijven willen natuurlijk ook zoveel mogelijk voor hun geld of spullen.

Het is dus ook een harde wereld en nogmaals, ik denk dat de interieur wereld nog wel meevalt, het gaat niet om enorme bedragen bij de meeste. Als je kijkt naar fashion blogs, make up blogs en reizen bijvoorbeeld. Ik denk dat de grote bloggers bij ons maximaal eens een kast of vloer gesponsord krijgen. Maar geen maandelijkse vliegtickets, of maandelijkse outfits van meerdere grote merken. Ons onderwerp is eigenlijk niet bederfelijk genoeg. Als je een vloer hebt, zit je een aantal jaar goed,keuken idem, etc etc. Al ken ik niemand die een gesponsorde keuken heeft hoor.

Dit is ook de reden dat ik ervan overtuigd ben dat het hele volgers kopen niet zo leeft bij ons. Het heeft geen zin, valt op en onze getallen zijn pietlutterig vergeleken met bijv de beauty wereld of lifestyle bloggers. Ik heb het over mensen die zichzelf make uppen met miljoenen volgers, die verdienen geld zodra ze posten, met kliks met referal links. (Dat zijn links met een unieke code waardoor bedrijven weten dat volgers via een bepaalde influencer komen, zodat de influencers beloond worden)

En het is zo overduidelijk dat ik niet snap waarom er geheimzinnig over gedaan wordt want mensen zien het tenslotte in hun adresbalk staan. Ook dit moet officieel worden aangegeven door influencers, “ik krijg een vergoeding als je via deze link iets koopt.” En in Amerika wordt hier heel streng op toegezien.

Lang verhaal kort, dit is mijn kennis van het fenomeen instagram en geld verdienen ermee, uiteraard ben ik geen mega account dus ook zullen er nog geheimen voor mij zijn. Ik dacht, als iedereen weet wat ik weet. Dan is het misschien allemaal wat minder spannend en taboe. En kunnen we elkaar juist wat meer helpen door even naar die blog te gaan, even te klikken op de advertentie etcetera.

Ik kan nog meer vertellen hoor, dus laat gerust een vraag of bericht achter. Dan kan ik het in blog 2 misschien toevoegen en beantwoordden!

Wat vinden jullie? Wijzer?

33 gedachtes over “Het Instagram fenomeen

 1. Wat een goede blog Anne!! Ik heb zelf nog maar een paar samenwerkingen gehad dus ik kan er niet zoveel over zeggen wat dat betreft. Maar ik hoor mensen wel klagen over “alle ” spon die voorbij komt. Persoonlijk kan ik er alleen maar begrip voor hebben. Als je een toffe samenwerking kan hebben voor een cool product of idd zelf betaald dan is dat toch super! We doen tenslotte allemaal ons best om een mooi plaatje neer te zetten. Top dat je dit hebt geplaatst!!

 2. Leuk om te lezen. En supergoed hoe eerlijk je het vertelt! Wens je heel veel succes met dit “Instagram fenomeen”🤗

 3. goed geschreven en ik blijf lekker hoor 😁😁geniet erg van insta en jullie mooie plaatjes
  Fijne 🌲dagen gr brenda

 4. Heel mooi geschreven! En jij moet echt niet jaloers zijn op andere hoor! Je hebt een geweldig account en volgens mij ben jij gewoon Eem heel tof wijf! Er zijn er genoeg met veel volgers en die ook spullen voor bedrijven promoten die alleen maar reageren op andere met veel volgers. Zo’n groepje zou ik nooit bij willen horen. Ik heb niet veel volgers maar ik heb wel een leuk groepje leren kennen op insta die echt leuke berichten schrijven bij mijn foto’s en ik reageer ook zeker bij hun. Ik zal ook nooit veel volgers krijgen want ik hou instagram gewoon heel gezellig😊 Jou blijf ik iig gewoon volgen hoor!

 5. Super lief sabine! Nee dat lijkt mij ook niks zo n groepje! iemand met weinig volgers kan ook super lief en aardig zijn! Ik maak geen onderscheid! Wat leuk dat je een leuke groep hebt! Super gezellig vind ik ook! Fijn dat je blijft!!

 6. Mooi uitgelegen schat ! Je heb dat talend niet van je liefhebbende moeder ! Zo trots op jou!🤗

 7. Wouhw wel een eyeopener. Maar vooral leuk te lezen. Gewoon jezelf blijven eerlijkheid duurt het langst en is puurder vind ik terug in je teksten. Ik blijf ook. Fijne avond nog. Mag je graag volgen!

 8. Hey Anne, heel erg duidelijk. En dit is de commerciële wereld van nu. Niks geks hoor, ik snap dat het zo werkt. Was vroeger niet anders alleen toen was er geen Social media en de wereld een stukje kleiner. Had me alleen niet bedacht dat er zoveel komt kijken bij een interieur foto maken🤔 da’s mooi om te lezen. En ja werken mag beloond worden.
  Groetjes Karin

 9. En zo is het! Thnks voor je eerlijkheid Anne! Enne, leuk om te lezen wat jij doet… websites voor influencers…. nooit van gehoord! Fijn weekend!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.